Niks smeriger dan geld…

De Nijmeegse hoogleraar Andreas Voss heeft de Ig Nobelprijs gewonnen voor zijn onderzoek naar smerige bankbiljetten. De Ig Nobelprijs wordt uitgereikt voor serieus onderzoek dat je aan het lachen maakt maar ook aan het denken zet. Het deed me denken aan mijn ontmoeting in 2005 met Frankie Jean Lewis, jawel, de zus van Jerry Lee Lewis.

Frankie Jean Lewis

Frankie Jean had het geboortehuis van Jerry Lee Lewis in Ferriday, Louisiana, omgetoverd tot museum en runde daarnaast een drive thru shop. De klanten reden letterlijk door haar winkel om iets te bestellen. Nadat ze een klant had geholpen, doopte Frankie Jean haar vingers in een kommetje. Ze vertelde dat ze altijd een kommetje met sterkedrank op de toonbank had staan, tequila, whiskey of rum dat maakte niet uit. Iedere keer maakte ze haar vingers daarin schoon, want geld bevat heel veel bacteriën, aldus Frankie Jean. D’r is niks smeriger dan geld, zei ze … en vervolgens likte ze haar vingers nog eens af.
Het opmerkelijke verhaal over mijn ontmoeting met Frankie Jean Lewis staat in mijn boek ‘Reizen door het land van de blues’.