David ‘Honeyboy’ Edwards overleden.

David ‘Honeyboy’ Edwards, de enige nog levende muzikale link met blueslegende Robert Johnson, is op maandag 29 augustus 2011 overleden. Als je hem ooit zag optreden [en ik had dat genoegen verschillende keren] voelde je dat je rechtstreeks getuige was van de geschiedenis van de blues. Honeyboy Edwards was erbij toen Robert Johnson in 1938 werd vergifHoneyboy Edwardstigd en hij maakte de meest onwaarschijnlijke dag van zijn leven mee in 2009, toen een zwarte man gekozen werd tot president van de Verenigde Staten.
David ‘Honeyboy’ Edwards is geboren op 28 juni 1915 en was tot aan zijn laatste dag een uitmuntend ambassadeur van de blues uit de Mississippi Delta. Hij speelde nog met grote regelmaat op nationale en internationale bluesfestivals. Zijn laatste optreden was tijdens het Juke Joint Festival in Clarksdale in april 2011.
Honeyboy Edwards is afkomstig uit Shaw, Mississippi, waar ook de in maart 2011 overleden bluespianist Pinetop Perkins opgroeide. Pinetop werd 97 en net als Honeyboy trad hij, haast onvermoeibaar, tot het allerlaatste moment op. Zoals Honeyboy zei: “Er moet daar in Shaw iets in het water hebben gezeten…”.

Honeyboy Edwards en Robert Johnson ontmoetten elkaar the world dontin het najaar van 1937, speelden in Johnsons laatste levensjaar regelmatig samen en was erbij toen Johnson tijdens zijn laatste optreden vergiftigde whiskey dronk, waarna hij enkele dagen later overleed. In het boek “The World Don’t Owe Me Nothing” vertelt Edwards over die periode, maar hij verschaft ons tevens een fascinerende inkijk in het leven van een rondtrekkende bluesman in de jaren dertig en veertig tot aan 1997, het jaar van publicatie van het boek. Met zijn verhalen brengt hij bovendien het dagelijks bestaan in het arme zuiden van de eerste helft van de twintigste eeuw op een zeer aansprekende wijze tot leven. Het boek is een absolute aanrader voor wie de bluesgeschiedenis van binnenuit wil leren kennen.

Dit bericht is geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *