In de afgelopen jaren ontving ik een aantal reacties op het Kippesoep-verhaal. Sommige reacties kwamen van de min of meer vaste groep bewoners/bezoekers, voor wie het veel bijzondere herinneringen opriep. Andere reacties kwamen van volstrekte buitenstaanders, die er een mooi stukje geschiedschrijving in zagen.
Verschillende mensen waren ook erg benieuwd hoe het nu met die andere Kippesoepers gaat. Benieuwd naar de verhalen, de documenten en de foto’s. Dat leidde zelfs tot een kleine reünie.
Heb je ook nog een leuk verhaal, stuur je reactie.
Harmen Eijzenga:
Harmen was lange tijd vaste bewoner aan het Breedpad. Hij stuurde een stel foto’s en diepte daarnaast nog een paar herinneringen op:
Ik herinner me dat we een keer naar Wolvega zijn geweest voor een of andere Vietnam-toestand in twee auto’s: de mijne en die van Danny Niederberger. En hoewel die van mij in theorie veel sneller was (een Glas 1304 TS) dan die van Danny (een Renault-4) kwam Danny me doodleuk voorbijscheuren en zo reden we een hele tijd naast elkaar op de snelweg naar Heerenveen (zo rustig was het toen nog dus). Danny bleef daar met doodsverachting rijden totdat er een auto die van de andere kant kwam vlakbij was. Toen remde hij hard en zat in één klap weer achter me. Lachen.
Danny had trouwens op de zijkant van zijn auto een aantal mens-symbooltjes geschilderd: zoveel had hij er van de weg gereden, vertelde hij.
We zijn (ook in mijn auto) een keer naar de Anarchistendag op Kamp Aekinga in Appelscha geweest, en op de terugweg was ik zo stoned dat ik op een gegeven moment dacht dat ik loodrecht omhoog reed. Toen zijn we maar even gestopt. We zijn wel weer in Heerenveen aangekomen, maar vraag me niet hoe, want daar weet ik niks meer van. Wel dat ik de volgende ochtend opstond, met Peter van der Hoek naar buiten liep naar de overgang bij de spoorbrug en daar ter plaatse nog een keer stoned werd van de frisse lucht.”
“Harrie van der Schaaf, Maarten Poldervaart en ik hebben nog een keer geprobeerd (toen de dreiging dat we uit het pand aan het Breedpad moesten reëel werd) de zuurkoolfabriek aan de andere kant van het water te kopen – die was van Boele Bregman, die had daar een atelier (gehad), maar hij wilde wel verkopen, en Harrie en ik hadden ook genoeg geld, maar bij de gemeente lieten ze ons merken dat we daar nooit een woonvergunning voor zouden krijgen. Toen hebben we er maar van af gezien. Helaas, want jaren later is daar een schitterende atelierwoning van gemaakt.”
Harrie van der Schaaf:
Kippesoep-lid Harrie van der Schaaf (Harmen) werd maar 48 jaar oud. Hij is op 11 november 1996 in Lippenhuizen overleden. Harrie had een groot hart voor kinderen en legde bovendien een grote maatschappelijke betrokkenheid aan de dag. Zijn inspiratie vond hij in de antroposofische leer van Rudolf Steiner en in de loop van zijn leven was hij betrokken bij tal van antroposofische initiatieven en projecten.
Ter nagedachtenis aan Harrie is de Stichting Harmen van der Schaaf opgericht (stichtinghvds). John Hogervorst maakte voor Motief, het maandblad van de Antroposofische Vereniging, een levensschets van Harrie.
Marius ten Cate:
Net als Harrie van der Schaaf overleed ook frequent Kippesoep-bezoeker Marius ten Cate op veel te jonge leeftijd. Marius was pas 29 toen hij op 15 januari 1980 zijn laatste adem uitblies. Daar ging een langdurig ziekbed aan vooraf.
Eind 1969 was Marius mede-oprichter van het Werktheater Heerenveen. De groep repeteerde op de zolder van de oude HBS aan de Fok. Marius’ zwager Rutger Hauer, toen nog verbonden aan Toneelgroep De Noorder Compagnie, was als docent aan de groep verbonden. Zie het artikel in de Leeuwarder Courant, 15-11-1969 . Na de Kippesoep-periode studeerde Marius kunstgeschiedenis in Amsterdam.
Eind november 1979 neemt Marius samen met Rutger Hauer en enkele anderen het initiatief tot een demonstratie in Den Haag tegen de beddenstop in het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Rutger treedt daarbij op als woordvoerder namens de gedupeerde patiënten, maar ze worden door minister Pais van Onderwijs en Wetenschappen met een kluitje in het riet gestuurd. Later op die dag is er een ontmoeting met Kamerleden. De zaal klapt hard als een medewerker van de CPN-fractie zegt “Als het om raketten gaat is er wel geld voor”. Marius, inmiddels gekluisterd aan een rolstoel, maakt zich dan kwaad, laat zich naar voren rijden en dient de man van repliek: “Dat zijn goedkope uitlatingen van de CPN”.
De actie onder aanvoering van Rutger Hauer is overigens succesvol en leidt in 1980 tot de oprichting van een vereniging van patiënten die lijden aan kwaadaardige bloedziekten. Marius is dan helaas al overleden. ‘Zijn persoonlijkheid en gave karakter zullen voor ons onvergetelijk blijven’, staat er in een van de overlijdensadvertenties.