Kippesoep: de verhalen (2)

Dan auto Heerenveen 1970_a

Danny op het dak van zijn zesde auto, een Morris 850, die het precies zes weken volhield. Zomer 1970.

Danny Niederberger:
Danny streek in maart 1970 vanuit Zwitserland neer in Heerenveen en voegde zich al heel snel bij Kippesoep. Hij vertelt over zijn activiteiten in die periode:
De Kippesoep krant werd bij Menno en Mischa Poldervaart thuis in Katlijk gedrukt op een stencilmachine. Maarten Poldervaart, Peter van de Hoek en ik, soms mede geholpen door meer leden van Kippesoep, draaiden zo’n beetje hele nachten lang pagina voor pagina. Dat ding liep om de haverklap vast en soms moest een stencil opnieuw worden vervaardigd omdat hij was gescheurd. Daarna de pagina’s schoonsnijden, sorteren, bundelen en nieten. Veel werk!. Met het eerste krantje hebben we nog met een kraam op de braderie in Heerenveen gestaan. Er werd van alles verkocht, ik maakte à la minute tekeningen om te verkopen, dit alles om het Medisch Komité Noordvietnam en het Grieks verzet te steunen.
Met Harrie Zandstra heb ik me in Kippesoep nog op de basgitaar bezondigd. Ik kocht oude buizenradio’s (Grundig) op het Waterlooplein in Amsterdam, geen geld voor een basversterker. De radio’s blies ik vervolgens steeds op door te hard te spelen. Met dat spel van mij is het nooit iets geworden met dat van Harrie wel.

Harrie Zandstra:
Ik heb alles over Kippesoep bekeken op je site. Die tijd was heel belangrijk voor me. Ik bewaar er de prachtigste herinneringen aan. Ik ben er deels door gevormd, omdat ik wat jonger was dan de meeste bezoekers en natuurlijk uit een klein dorp kwam waar alles tien jaar achter liep. Het was geweldig om al die foto’s te zien, ik zag het hele huis weer voor me. Daaruit blijkt ook wel dat ik helemaal geen foto’s of iets dergelijks meer heb. In 1979 heb ik brand gehad, en alles wat ik had is toen verloren gegaan. Ik trok veel op met Danny Niederberger. We spraken steenkolen Engels met elkaar, want dat Zwitserse Duits wat hij sprak was volledig onverstaanbaar. We hebben heel vaak samen gespeeld. Hij is zelfs nog een keer in Oldeboorn geweest, waar ik toen nog woonde, en heeft daar ook kennis gemaakt met mijn ouders. Jammer dat hij niet meer speelt. Zelf speel ik nog elke dag een paar uur, en neem ik liedjes op in mijn huisstudio. Optreden lukt niet goed meer, omdat ik door een levenslange rookverslaving mijn longinhoud tot 30 procent heb weten te reduceren… En hoewel ik nog wel veel en graag speel ben ik eigenlijk nooit veel beter geworden dan ik toen was.

JS: Begin jaren ’80 was Harrie Zandstra onder meer zanger-gitarist in de new wave- band Social Security. De Pop Encyclopedie van OOR meldt over de band dat ze een eigen plaats hebben weten te veroveren tussen Peter Gabriel, A Flock of Seagulls en 10CC. De hoofdrol is volgens OOR weggelegd voor synthesizer en gitaar, die een spannende  tweestrijd aangaan. De band geniet een behoorlijke status, maar breekt niet door bij het grote publiek. Harrie speelde verder onder meer nog in Pavane en The Happy Tunes.
In deze video is Harrie te zien als gitarist en achtergrondzanger van The Stumbleweeds, een opname uit 2010.

 

Terug naar het begin.