Grey Ghost

P1080723a

“When a dog cares about you, he cares!!” Roosevelt T. Williams met zijn hond Mike. (foto: Clay Shorkey)

Roosevelt T. Williams is een Texaanse zanger/pianist in de beste barrelhouse traditie. Hij bracht zijn eerste en enige studio album uit toen hij al 89 jaar was. Zijn carrière omspant een periode van ruim 70 jaar, maar helaas moeten we het dus doen met slechts enkele opnames.
Williams werd geboren in Bastrop, Texas in 1903 en groeide in de jaren ’20 uit tot een regionale bekendheid. In die tijd verwierf deze rustige, niet op de voorgrond tredende man de bijnaam Grey Ghost, omdat hij schijnbaar uit het niets bij een optreden verscheen en even onopgemerkt weer verdween.
In 1965 maakte Tary Owens field recordings van Williams en in de slipstream daarvan deelde hij onder meer het podium met blueszanger/gitarist Mance Lipscomb en met de ook uit Texas afkomstige Janis Joplin.
In 1987, toen Williams als chauffeur van een schoolbus de kost verdiende, bracht Owens de veldopnames uit 1965 op plaat uit. De kwaliteit van de opnames was vreselijk, maar zijn aparte, wat klaaglijke, melancholieke stijl zorgde er toch voor dat de carrière van Grey Ghost opnieuw een impuls kreeg. Hij was actief in het clubcircuit van Austin, TX met optredens in onder meer de vermaarde club Antone’s en de Victory Grill. Zijn lokale bekendheid groeide en 7 december 1987 werd door het stadsbestuur van Austin uitgeroepen tot Grey Ghost Day.
Na het verschijnen van het studio album ‘Grey Ghost’ in 1992, verscheen Williams opnieuw op verschillende bluesfestivals. Tot aan zijn dood bleef hij regelmatig optreden. Hij overleed, 92 jaar oud, op 17 juli 1996 in Austin.

© Johan Spin, 2006.