Dorothy Height

Dorothy Height, ‘godmother’ achter de schermen.

Op 20 april 2010 overleed Dorothy Height, een burgerrechtenactiviste van het eerste uur. In zijn gedenkwoorden noemde president Barack Obama haar “the godmother of the civil rights movement and a hero to so many Americans”.

dorothy-2

Dorothy Height, geheel rechts op de foto. Washington,1963.

Heights leven stond geheel in het teken van de verbetering van de positie van de zwarte vrouw. In 1957 werd ze president van de National Council of Negro Women en 
zocht ze samenwerking met andere burgerrechtenorganisaties. Samen met o.a. Martin Luther King, James Farmer en A. Philip Randolph werd ze een van de ‘Big Six’, de mensen die in de voorste linies van de burgerrechtenstrijd opereerden. Height maakte deel uit van het comité dat in 1963 de mars op Washington organiseerde. Ze stond naast King toen hij zijn “I have a dream”-rede uitsprak, maar is op de meeste foto’s niet terug te zien. In haar memoires schreef ze dat dat haar wel vaker overkwam. Vrouwen hadden ook in de burgerrechtenbeweging dikwijls een ondergeschikte rol.  Maar achter de schermen was haar invloed enorm en met haar vastberaden leiderschap en rustige en stijlvolle presentatie dwong ze veel respect af. 
In 1994 ontving Height de Medal of Freedom, de hoogste burgerlijke onderscheiding in de Verenigde Staten. Dorothy Height werd 98.