Wij Zijn Vertrokken!

Meintje Jongbloed met haar dochter Tjitske,1925. 

‘Wij Zijn Vertrokken’ vertelt het levensverhaal van mijn oma Meintje Jongbloed en mijn moeder Tjitske Huisman.
Hun levensverhalen spelen zich hoofdzakelijk af in Heerenveen. Mijn oma ging in 1914 werken als dienstmeid bij de familie Taconis in Blau Hus, werd daarna buffetjuffrouw in Hotel Vernimmen en begon vervolgens samen met haar man een café in Joure.
Na de dood van haar man in 1935 veranderden de levens van mijn oma en moeder ingrijpend. Meintje ging noodgedwongen aan de slag als huishoudster, maar opende in 1938 een pension aan de Dracht 130 in Heerenveen. Een stoet aan bijzondere pensiongasten verbleef bij haar, soms voor een paar dagen, soms voor jaren aaneen. In de jaren vijftig combineerde ze dat met een viswinkel.
Met de dood van haar vader kwam er voor Tjitske een eind aan haar leven als een prinses. Haar leven lang stond haar vader op een voetstuk, maar de relatie met haar moeder was, op zijn zachtst gezegd, gecompliceerd. Toen ze op haar negentiende zwanger raakte en vastbesloten was om het kind te houden moest er getrouwd worden. De woningnood was groot en dus ging ze inwonen bij haar moeder. Maar drie dagen na het huwelijk werd ze door haar moeder op straat gezet.