Kippesoep [Heerenveen, 1970]

kippesoep moet van vooroordelen op de potKippesoep moet van vooroordelen op de pot, dat was de kop boven een artikel in de Leeuwarder Courant van zaterdag 2 mei 1970. De journalist in kwestie kwam maar eens even poolshoogte nemen, want kennelijk was er iets ongewoons gaande. Een stel jongeren leefde samen in een huis zonder enig ouderlijk toezicht, daar kon natuurlijk alleen maar rottigheid van komen. Het huis zou een communistisch hol zijn en sommige mensen spraken er schande van. De geïnterviewde Kippesoepers probeerden met een soort van charme offensief alle geruchten over drugsgebruik en meisjes die er bleven slapen te ontzenuwen. De journalist slikte het blijkbaar allemaal voor zoete koek. En ach, zoveel ergs gebeurde er nou ook weer niet…

Voor Heerenveense jongeren was er aan het eind van de jaren ’60 niet echt veel te beleven. Na schooltijd was er de koffiebar BELAKOZI, een exotisch klinkende naam die  uitdruk-king gaf aan de tijdgeest: BEter LAngharig dan KOrtZIchtig, naar de gelijknamige protest-song van de geruchtmakende Peter J. Muller.
Belakozi aan de Kerkstraat was de plek om met een glaasje fris of een kop thee of koffie en muziek uit de jukebox je vrienden te ontmoeten. Een jointje roken of al te intiem met je vriendje/vriendinnetje rondhangen was er absoluut uit den boze. In het weekend was de kroeg De Witte of Klaas Bak ’the place to be’ of we gingen op pad naar optredens van The Outsiders, Cuby, Q ’65 etc. in de Heerenveense schouwburg, Hotel Terwisga in Joure of op andere plekken in de wijde omgeving van Heerenveen.
Dat was heel leuk allemaal, maar voor jongeren met een alternatieve, links politiek-culturele inslag was er verder hoegenaamd niets in Heerenveen. Begin 1970 echter ontstond KIPPESOEP….. En daarmee had een kleine groep jongeren een unieke plek gevonden, waar je elkaar zonder betutteling kon ontmoeten, waar je uiting kon geven aan je linkse opvattingen, waar acties werden voorbereid en waar volop werd gefeest.

kippesoep kunst

KippesoepKunst van Ron Glasbeek.

kippesoep breedpad 57

Breedpad 57, Heerenveen. Poel des verderfs?


—————————————————-
In 1970 a couple of youngsters in the Dutch town of Heerenveen got together by the name of KIPPESOEP (Chicken Soup). They created a place where they could meet and express their alternative left-wing views without being lectured and … have a place to party. [Sorry, no English version]
————————————————–

kippesoep en aktie - krant 2


Onderstaand artikel is onverkort overgenomen uit het eerste nummer van de Kippesoep-krant van begin 1970.

kippesoep krantje nr. 1

Kippesoep-krant, jrg. 1, nr. 1. De oplage van 300 exemplaren was in een oogwenk uitverkocht.

KIPPESOEP – HISTORIE EN SCIENCE FICTION

Kippesoep is een huis, dat aan het Breedpad staat. Het is tevens de naam van een groep mensen die het nietsdoen (na- of voor het huiswerk naar de koffiebars gaan en daar hun tijd vullen met zitten, lullen en hangen) zat waren en zoeken naar andere mogelijkheden. De groepsvorming vond als volgt plaats: 3 jongens: jan van der kuur, peter van der hoek, en ronnie glasbeek lopen een half jaar met ongeveer dit idee rond, n.l.: Het zoeken naar een eigen ruimte om te kunnen werken (luisteren naar goede muziek, het maken ervan, schilderen, discussiëren enz.) Inmiddels hebben zich enige anderen bij het groepje gevoegd; spin, lena v.d.laan, rients v.d. kuur. Zij gingen voortdurend op zoek naar ruimten, maar het liep steeds op niets uit totdat zij maarten poldervaart tegenkwamen die met hetzelfde idee rondliep. D.m.v. hem kwamen ze aan het Breedpad terecht waar zij een knots van een huis ter beschikking kregen. Er kwamen nog meer mensen bij: anne de vries, sjouke scheper. Het krot werd een leefbaar huis: werd een leefgemeenschap.
Gezamenlijk gingen deze mensen aan de arbeid. De groep werd steeds groter en intussen uitgegroeid tot 40 man. Maarten en Anne nemen de politieke afdeling voor hun rekening( hoewel de hele groep meewerkt o.a. het vormen van een H.veense afdeling van het Medisch Komité Vietnam en van het Komité Griekenland. Peter, Willij Molendijk, Ronnie en anne zijn bezig met een kulturele werkgroep.

Kip 4

Aan de muur in de woonkamer posters van Che Guevara, Ho Chi Minh, Black Panthers, Jimi Hendrix en schaars geklede dames. Rechts: Henk Jan Belkinga. [foto: Harmen Eijzenga]

Zij organiseren o.a. een stand op de braderie te Heerenveen waar tekeningen, schilderijen en andere dingen verkocht worden. Bij die stand zal ook een toneelimprovisatie worden opgevoerd en muziek worden gemaakt. De opbrengst van het bijeengebrachte komt ten goede van het Medisch Komité Vietnam. Giften gaan naar Grieks verzet. Zoals je leest drukken we ook een krant. Naast deze aktiviteiten maken we er ons huiswerk en helpen elkaar daar zoveel mogelijk mee. Wederzijdse problemen worden besproken. Zaterdagsavonds wordt er altijd een klein feestje gevierd. We maken er muziek, tekeningen en schilderijen. Zondagsavonds zijn er vooraf vastgestelde diskussieonderwerpen met in de toekomst waarschijnlijk sprekers. Als je wilt hoef je je nooit te vervelen.Het uiteindelijk doel is het scheppen van een alternatieve leefgemeenschap, waarvanuit voortdurend aktiviteiten ontplooid kunnen worden.
Dus: Zoek veel mensen met hetzelfde idee, ga veel met ze praten, zoek een huis en probeer het te huren. Knap het gezamenlijk op. Denk wel om de organisatie! ronnie glasbeek.


kippesoep krantje nr. 2

Kippesoep-krant, jrg. 1, nr. 2. Oplage 500 exemplaren.

kip7

Peter van der Hoek, Siebolt Bast en Jan van der Kuur (vlnr) werken aan de Kippesoep-krant. [foto: Harmen Eijzenga]

 Kippesoep was maar een kort leven beschoren, want ruim een half jaar later viel deze ‘leefgemeenschap’ weer uiteen.


Herinneringen, foto’s en verhalen van lezers zijn hier te vinden.

Als KIPPESOEP voor jou geen onbekend fenomeen is, omdat je soms wel eens op de feesten kwam, een incidentele bezoeker was, of misschien zelfs een actief deelnemer aan KIPPESOEP, laat je reactie dan hier achter.

Zicht op het Breedpad, waar op nr. 57 het pand van Kippesoep stond.

© Johan Spin, 2009/2023.