Verhalen uit het diepe zuiden


In april 2010 had ik het genoegen uitgebreid met bluesman Robert Cage te spreken. Ik sprak met hem in zijn woonplaats Woodville, in het diepe zuiden van Mississippi, tegen de grens met Louisiana.
Zijn verhaal vind je hier.

Dorothy Height tijdens de ‘I Have A Dream’ speech op 28 augustus 1963.


Dorothy Height was een prominent burgerrechtenactiviste. Toch kennen maar weinigen haar betekenis, want ook in de burgerrechtenstrijd speelden vrouwen een ondergeschikte rol. Bij haar overlijden noemde president Barack Obama haar “the godmother of the civil rights movement and a hero to so many Americans”.
Meer over de vrouw achter schermen.


Grey Ghost is een Texaanse zanger/ pianist in de beste barrelhouse traditie. Hij bracht zijn eerste en enige studio album uit toen hij al 89 jaar was. Zijn carrière omspant een periode van ruim 70 jaar, maar helaas moeten we het dus doen met slechts enkele opnames.
Lees meer over Grey Ghost.

Myrtle Lawrence (2e van rechts)


Myrtle Lawrence, geboren in 1891, werd op haar derde wees, werkte op haar zesde al in de katoenpluk en leidde later samen met haar man een armoedig bestaan als sharecropper [deelpachter]. Op latere leeftijd deed ze van zich spreken als activiste in de Southern Tenant Farmers Union.
Lees hier haar verhaal.


Ondanks een veroordeling tot levenslang wegens moord blaast bluesman Robert Pete Williams zijn laatste adem uit als vrij man. Williams’ muzikale talent wordt in 1959 ontdekt door twee kenners van folk- en blues-muziek en hun pleidooi leidt er toe dat hij uiteindelijk in 1964 volledig in vrijheid wordt gesteld.
Meer over Robert Pete Williams.

Reverend George Washington Lee.


Op 7 mei 1955 werd in Belzoni, Mississippi, een aanslag gepleegd op de zwarte dominee George W. Lee. Een man die zich onvermoeibaar inzette voor de strijd voor gelijke burgerrechten en niet wilde wijken voor bedreigingen en intimidatie.
Dominee Lee overleefde de aanval niet en wordt gezien als het eerste slachtoffer van de burgerrechtenstrijd.

Lees verder…